Stil staan

Onze geliefde collega overleed op een zonnige dag alweer een aantal jaren geleden. Het gebeurde in een weekend, mijn teamleden had ik op zondag persoonlijk geïnformeerd, maar ook de meeste andere medewerkers wisten inmiddels wat er gebeurd was.

En dan? Je kunt niet zomaar aan het werk gaan. Het leven staat even stil en er is eerst iets anders nodig.

Binnen ons bedrijf hadden we een ritueel: na het overlijden van een collega werd de vlag halfstok gehesen. Om 10 uur gingen we met z’n allen naar buiten, niet alleen de medewerkers van de afdeling van deze collega, maar iedereen liep uit.

In stilte stonden we bij elkaar, terwijl de vlag langzaam halfstok gehesen werd. Een waardig en waardevol moment. Bewust met elkaar stil staan bij wat er gebeurd was. Met elkaar voelen wat een impact dit op ons had. Ons realiseren wat deze collega voor ons betekende. Elkaar steunen en vasthouden op dit pijnlijke moment.

Als ik er nu aan terug denk, word ik er weer stil van.

En als zoiets nu gebeurt in een tijd waarin we elkaar niet vast kunnen houden?   Ook dan wil je bewust met elkaar stil staan bij wat er gebeurd is. En dat kan op verschillende manieren en met een invulling die bij jullie past. Het belangrijkste is dat je dit met zorg en aandacht doet.

Als het mogelijk is, kom dan met je team fysiek bij elkaar. Daarmee bedoel ik dat je op een plek afspreekt, waar je voldoende ruimte hebt om op 1,5 meter afstand samen te komen. Je kunt vooraf vragen of iedereen een bloem wil meenemen, die voor hem of haar past bij de overleden collega. Voor het herdenkingsmoment zoek je een plaats uit waar iedereen zijn bloem kan neerleggen. Ga in een (halve) cirkel om deze plek staan en laat iedereen om de beurt in stilte, de bloem neerleggen.

Misschien kun je niet samenkomen en spreek je virtueel af. Je kunt ook dan iedereen een bloem (of ander voorwerp) laten uitkiezen, wat past bij de overleden collega. Vraag iedereen om de beurt uit te spreken, waarom je juist hiervoor gekozen hebt. En neem daarna een paar minuten stilte om te ervaren wat dit met jullie doet.

Dit zijn wat suggesties, maar het is natuurlijk fijn als het ritueel bij jullie past. Zit jij in een vergelijkbare situatie en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Klik hier.

En ben je benieuwd naar de tips in mijn eerdere blog, klik dan hier